Med innovation och samverkan når vi klimatmålen

Det behöver inte bli dyrare att bygga med låg klimatpåverkan. Genom att involvera alla berörda parter och systematiskt testa och validera i liten skala hittar vi nya och bättre lösningar. Systematiska innovationsprocesser ger trygga organisationer och minskar rädslan för osäkerheter.

-       Min främsta uppgift är att leda och systematisera innovationsarbetet för att nå stadens klimatmål – vi ska halvera klimatpåverkan för nya byggnader till 2025 och nå nära noll i klimatpåverkan till 2030, säger innovationsledaren Elsa Fahlén.

Elsa Fahlén är innovationsledare för fossilfri och klimatneutral byggnation i Göteborgs Stad och leder Hoppet som är ett konkret initiativ för att stimulera innovation, generera kunskap och skapa bättre förutsättningar för fossilfritt och klimatneutralt byggande. Göteborgs Stad lokalförvaltning är en av Sveriges största förvaltare av offentliga lokaler.

Elsa Fahlén. Foto: Eva-Lotta Hultén

“ Det är ganska vanligt att en bra idé stannar vid en rapport. I innovationsprocessen är det först när ett koncept implementeras och skalas upp som värdet skapas, säger Elsa Fahlén. ” fotograf Eva-Lotta Hultén.

-   Det är nog ganska vanligt att en bra idé stannar vid en rapport. När man arbetar med en innovationsprocess är värdet i fokus och det först när ett koncept implementeras och skalas upp som värdet skapas. Man behöver inte heller vara rädd för osäkerheter så länge man har ett systematiskt arbetssätt och involverar alla berörda parter. Börjar man testa och validera i liten skala så är ingen större skada skedd om det visar sig att ett koncept inte fungerar såsom vi hoppats.

Det kan vara utmanande att driva ett innovationsprojekt med ”extra allt” samtidigt som ett byggprojekt pågår.

-       Rädslan för att det ska bli dyrare att bygga med låg klimatpåverkan stöter vi ofta på. Det måste inte nödvändigtvis bli dyrare, men i vissa fall kan det ju bli det och särskilt när vi gör något för första gången.

Systematisk innovation ger trygga organisationer
Innovationsledaryrket är relativt nytt, säger Elsa, därför blir rollen lite vad man själv gör den till. Hon hittade tidigt till föreningen Innovationsledarna där hon fick stöttning genom mentorsprogram och kunde utbyta kunskap med andra innovationsledare.

-  Kunskapsutbytet har hjälpt mig i att definiera min roll. En professionalisering av yrket skulle göra det lättare både för de som är nya i rollen och för arbetsgivare som är i behov av att anställa personal inom innovation. Standarden innovationsledningssystem, ISO 56002 ökar systematiken i innovationsarbetet och skapar trovärdighet och trygghet i organisationen.

Läs artikeln i sin helthet på: https://www.motivation.se/innehall/med-innovation-och-samverkan-nar-vi-klimatmalen/ 

Birgitta Edberg

Birgitta Edberg